Teknologilek og -læring
Nærbilde av en karusell, som minner om en vindmølle, bygget med LEGO. I bakgrunnen ser man to elever som observerer karusellen.
Foto: Frode Slettum

Vårt samfunnsengasjement

Vi støttet deltakelse i First LEGO League på Lundstein skole

I tråd med vårt ønske om å engasjere oss i arbeidet med å gi barn og unge en større forståelse for teknologi, bidrar vi med støtte til gode tiltak og arrangementer i nærmiljøet.

Høsten 2022 sponset vi elever ved Lundstein skole med midler for at de kunne delta i First Lego League EXPLORE.

Årets oppdrag hadde navnet SUPERPOWERED℠, og gikk ut på å forske på hvor energien kommer fra og hvordan den brukes. Elevene skulle utforske konsekvensene av energivalg, og målet var å lage en bedre energireise for samfunnet.

Oppdraget ble løst som et skoleprosjekt over en periode på 8 uker. Prosjektet avsluttet med en turneringsdag i Gjøvik Olympiske Fjellhall, hvor alle prosjektene ble presenterert.

Som platform brukes Lego Education SPIKE™ Essential, som kombinerer ikon- og blokkoding i Scratch. Settet inkluderer en intelligent programmerbar hub, motor, lys-matrise og fargesensor. Overføringen av kode til SPIKE™ Essential hub’en, gjøres via en app.

Øyeblikksbilde fra 20. oktober 2022

Elevene er nå inne i fasen for produktutvikling, og utvikler kreative løsninger gjennom prøving og feiling. I grupper på 2-3 elever samarbeider de om å lage funksjonelle modeller, som biler som skal gå i bestemte retninger eller en motorisert vindmølle-karusell. Sistnevnte skal brukes i energireisen de utvikler i forbindelse med presentasjonen av prosjektet i Gjøvik Olympiske Fjellhall 12. november.

Prosjektet ved Lundstein skole inkluderer også bedriftsbesøk. 25. oktober var 1.-4. trinn på skoletur til Energisenteret på Hunderfossen. I Teamsmøte med en annen sponsorer, Elekt, får 3. og 4. klasse stille spørsmål til et strømselskap.

Videre skal skolen ha besøk av Apollotech. De skal fortelle hvordan solcelleenergi fungerer og demonstrere solcellepanel. Skolen er også i gang med å gjøre avtale for å besøke Eidsiva Bioenergi, for å finne ut hvordan trevirke kan brukes som varmeenergi.

To barn som sitter ved et skrivebord og bygger LEGO. Bordet er fylt av klosser, plansje med oversikt over klossene, og et nettbrett med byggeinstruksjoner.To barn som sitter ved et skrivebord, og ser på et nettbrett som viser byggeinstruksjoner for LEGO.En elev som sitter konsentrert foran et skrivebord med to brett fylt med LEGO-klosser .Nærbilde av et lego-kjøretøy. Bildet viser også hendene til barn som sitter rundt.Barn som sitter på gulvet, med to lego-kjøretøy og nettbrett som viser programmeringen.En voksen instruktør, og to barn som sitter ved et skrivebord og ser på et nettbrett hvor det står "Kom i gang med Spike™ Essential"
Foto: Frode Slettum